Cand ne gandim la capacitatea de adaptare a omului suntem uimiti de multitudinea de situatii la care ne putem adapta. Indiferent de natura situatiei ce poate interveni in viata noastra, indiferent de mometul vietii, indiferent de multitudinea de factori externi sau interni din jurul nostru, ne putem adapta mai lent sau mai repede.
De-a lungul timpului am observat ca atat barbatii cat si femeile au trebuit sa faca uz de capacitatea de a se adapta in functie de modul in care istoria s-a derulat. Intr-o vreme barbatii intretineau familia iar rolul femeilor era sa creasca copiii si sa mentina armonia in familie. Apoi societatea s-a schimbat si oamenii s-au adaptat noilor cerinte. Femeile au inceput sa fie egalele barbatilor si rolulrile asumate au inceput sa se schimbe. Acum exista femei care intretin familia si barbati care solicita concediu pentru cresterea copilului. Femeile s-au adaptat la un nou stil de viata, diferite de cel al stramosilor nostri. Rolului de mama si sotie i s-a adaugat si cel legat de cariera. Acest lucru a fost posibil datorita accesului la educatie si datorita faptului ca femeilor li s-a acceptat dreptul de a profesa in posturi care implica asumarea de responsabilitati. De asemenea, in timp s-a schimbat chiar si perceptia barbatilor care au ajuns sa atribuie femeii mai mult respect si chiar sa recunoasca capacitatea intelectuala si decizionala a asa zisului sex slab.
O alta schimbare aparuta in viata femeii a fost castigarea dreptului de a avea control asupra propriei fertilitati. Odata cu revolutia sexuala femeile si-au castigat dreptul de a fi stapane pe propriul corp. De asemenea, femeia este stapana pe propria viata, ea nu mai apartine nici familiei, nici vreunui barbat care sa dispuna cum doreste de ea, cum se intampla candva.
Toate aceste schimbari prin care femeia a trecut si carora li s-a adaptat au facut-o mai puternica, mai inteleapta si mai independenta.
Sunt momente in viata cand ne aflam in fata unor situatii dramatice, in urma carora viata ni se poate schimba radical. Sa ne gandim ca fiecare dintre noi poate trece la un moment dat printr-o astfel de situatie, in care un divort, decesul cuiva drag, o concediere, o pirdere insemnata ne poate obliga sa adunam toate resursele din interiorul nostru si sa mergem mai departe adaptandu-ne viata la situatia aparuta. De multe ori aceste momente cruciale scot la iveala calitati si aptitudini care dau nastere unui alt stil de viata, unei alte personalitati, unui alt drum.
Orice schimbare presupune sacrificiu, transformare si adaptare. Femeile au demonstrat in nenumarate randuri ca nu sunt rezistente la schimbare si ca o pot lua de la capat la orice varsta. Au demonstrat ca indiferent de varsta se pot adapta nasterii si cresterii unui copil, se pot adapta unui alt mediu profesional sau social, o pot lua de la capat oriunde si oricand daca situatia o cere.
Pentru femei adaptarea nu a fost niciodata o problema si asta pentru ca ele sunt mai rabdatoare, mai tolerante, mai iubitoare dar si pentru ca in evolutia unei femei survin schimbari care necesita adaptare continua.
Daca ne gandi la faptul ca cele mai multe femei aleg sa se casatoreasca, sa aiba copii, sa-si vada de cariera pana la mometul pensiei si apoi sa-si dedice batranetea nepotilor, este lesne de inteles la cate schimbari trebuie sa faca fata o femeie. Poate ca uneori ne intrebam de unde atata forta si energie intr-un suflet atat de bland si delicat. Femeile stiu sa fie gingase si blande atunci cand se joaca cu copilul lor, stiu sa fie iubitoare si intelegatoare atunci cand relationeaza cu partenerul de viata, si stiu sa fie responsabile atunci cand se afla la birou. Poate de aceea femeile sunt capabile sa-si adapteze continuu stilul de viata deoarece stiu sa gaseasca echilibrul intre copilul, parintele si adultul interior. Indiferent cum am privi lucrurile, atata vreme cat societatea se afla intr-o continua schimbare si solicita adaptarea, femeilor vor raspunde cu promptitudine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu